- forfatter og journalist

Tom Bakkeli

Kjære leser og gjest!

Takk for at du har tatt turen til min hjemmeside, som jeg har opprettet i anledning utgivelsen av Terrorjegerne på Kagge forlag. Boka er resultat av flere års arbeid, som journalist og forfatter.

Erfaringene som observatør på slagmarken i Midtøsten, på Balkan, i Afrika og Afghanistan danner bakgrunnsteppet for min første roman. Virkeligheten overgår som kjent fantasien, og jeg har forsøkt å flette sammen en vev av fakta og fiksjon.

Det som var uvirkelig i går, skjedde i Oslo og på Utøya 22. juli. Terror er ikke lenger noe abstrakt for nordmenn, heller. Det er trist, men dessverre en del av virkeligheten for mange i verden.

Som journalist har jeg hatt anledning til å følge utviklingen på nært hold. Da jeg sammen med min venn og kollega, den fantastiske pressefotografen Harald Henden, møtte Taliban-ledelsen i 1995 forstod vi ikke helt hva vi var med på. Taliban hadde på dette tidspunktet inntatt Kandahar, den pashtunske storbyen sør i landet. Noen dager senere var vi vitne til at de bombet hovedstaden Kabul fra fly, mens vi var ute og kjørte i byen.

Da jeg kom tilbake til Afghanistan året etter, denne gang sammen med den ikke mindre fabelaktige fotografen Bo Mathisen, hadde mye endret seg. Taliban hadde erobret byen, og det var et helt annet Taliban vi møtte. Et blodtørstig Taliban, som hele tiden lette etter noen de kunne straffe - med alt fra offentlig pisking til hengning. Osama bin Laden var også i landet; han befant seg i byen Jallalabad som jeg også besøkte. I ettertid har tanken streifet meg hvor nær jeg var al-Qaida-lederen som skulle påkalle så mye lidelse.

Da jeg 22.juli kjente trykkbølgene fra bomben i regjeringskvartalet, tenkte jeg som de fleste andre på al-Qaida. Samtidig hadde jeg sett det før: Jeg var i Oklahoma City dagen etter at Timothy McVeigh kjørte en bil med en bombe ikke ulik den Breivik brukte i Oslo, inn i Murrah-bygningen og drepte 168 mennesker.

Amerikanerne var like sjokkert som oss over at en deres "egne" stod bak attentatet.

Terroren har mange ansikter.

Jeg vil benytte anledningen til å minnes alle ofrene for terror, og takke alle de som jobber hardt for å hindre at terroristene vinner.

Tom Bakkeli

"...har arbeidet som journalist i VG siden 1984. Han har vært utsendt som reporter til konfliktområder på Balkan, i Afrika, Midt-Østen og Afghanistan. Over år har han fulgt norske spesialstyrker, og sitter med unik innsikt i hemmelige operasjoner. Denne kompetansen er en av forutsetningene for hans forfatterskap, der både faktabøker og nå thrilleren "Terrorjegerne" gir leseren innsyn i en ellers lukket verden".